Τεχνολογία και Μεγάλη Εβδομάδα

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της εποχής που ζούμε είναι ο ταχύς ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής. Είναι τόσο γρήγορη, που οι άνθρωποι αναφέρονται σε αυτήν ως “τεχνολογική επανάσταση”. Αυτή η επανάσταση είναι διαφορετική από οποιοδήποτε προηγούμενη στην ιστορία.

Στο παρελθόν είχαμε επαναστάσεις – ίσως θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα ως εξελίξεις – που έγιναν με σχετικά αργό ρυθμό, όπως και τα μακρά κύματα στον ωκεανό. Ο αντίκτυπος της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία ξεκίνησε στη Βρετανία τη δεκαετία του 1780 δεν είχε αρχίσει πλήρως να γίνεται αισθητή μέχρι τη δεκαετία του 1830 και 1840. Σήμερα, η τεχνολογική αλλαγή που συμβαίνει είναι σαν ένα τσουνάμι. Βλέπετε μικρά σημάδια στην ακτή και ξαφνικά το κύμα σαρώνει.

Μπορεί λοιπόν κάποιοι να νοσταλγούν άλλες εποχές αλλά η λύση δεν είναι να οχυρωθούμε πίσω από τείχη. Είπαμε μιλάμε για τσουνάμι..που σημαίνει ότι θα παρασύρει ότι βρει στο πέρασμα του.

Το παραπάνω μπορεί να αποτελέσει εισαγωγή για πολλά θέματα/τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Λόγω των ημερών θα αναφερθούμε στην Εκκλησία και πως η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στους κόλπους της.

Φανταστείτε, Μεγάλη Εβδομάδα που είναι, να μπείτε σε κάποιον ναό για να παρακολουθήσετε την λειτουργία με ένα smartphone ή tablet στα χέρια σας. Σίγουρα θα τραβήξετε τα βλέμματα των “πιστών”! Και άντε να τους εξηγήσετε/πείσετε ότι χρησιμοποιείτε την συσκευή σαν “εγκόλπιο”!

Από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να μπαίνουμε στο internet από το κινητό, το μόνο εύκολο πράγμα που μπορεί κάποιος να κάνει, είναι να ψάξει στο Google για τις «ακολουθίες της μεγάλης εβδομάδας». Θα παρατηρήσει ότι υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που έχουν ολόκληρες τις ακολουθίες καταγεγραμμένες προφανώς για να τις εκτυπώσουν αυτοί που ενδιαφέρονται – και μπορεί να τις διαβάσει άνετα από το κινητό, είτε σε μορφή html, είτε ως αρχείο PDF, κάποιες φορές μάλιστα και με μετάφραση!

Ωστόσο υπάρχει μια ιστοσελίδα που έχει όλες τις ακολουθίες συγκεντρωμένες, και μάλιστα ακριβώς όπως θα διαβαστούν (ακόμα και τους αγίους που γιορτάζουν!), ενώ περιέχει και συνδέσμους προς τις άλλες ιστοσελίδες που υπάρχουν. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει, πηγαίνετε στο http://glt.xyz  (και ειδικότερα για την Μεγάλη Εβδομάδα του 2016 στο http://glt.goarch.org/HolyWeek%202016/index.htm) μέσα από τον browser του κινητού σας και θα βρείτε όλα τα κείμενα, ταξινομημένα ανά ημέρα!

τεχνολογία εκκλησία

Για τους πιο ”hardcore”, φαίνεται να υπάρχει και εφαρμογή για android. Περιέχει όλα αυτά που θα ειπωθούν στην εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα. Aν και δεν έχει τη σειρά όπως περιέχεται μέσα σε μια σύνοψη ωστόσο περιέχει ευρετήριο για εύκολη πρόσβαση σε Αίνους και κοντάκια.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.turboirc.me

τεχνολογία μεγάλη εβδομάδα

Και αν για εμάς όλα αυτά είναι ιστορίες για αγρίους..και μπορεί να γίνονται viral..πάμε να δούμε τί έγινε στην Αγγλία:

Το ντεμπούτο της και στην εκκλησία έκανε η τεχνολογία, αποδεικνύοντας πως ακόμη και ο λόγος του Θεού έχει θέση σε ένα tablet…Ιερείς και πιστοί σε ναό κοντά στο Ντέρμπι της Βρετανίας, αντί για το Ευαγγέλιο κράτησαν στα χέρια τους tablets, μέσα από τα οποία διάβαζαν ύμνους και εδάφια της Βίβλου.
Ο ιερέας της εκκλησίας είχε φροντίσει να υπάρχουν αρκετά tablets ώστε κάθε πιστός να έχει… πρόσβαση στο λόγο του Θεού. Μάλιστα, πολλοί ηλικιωμένοι που έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους και συνήθως δεν μπορούν να διαβάσουν τα εδάφια της Βίβλου, τα κατάφεραν, απλώς αυξάνοντας τη γραμματοσειρά.
Η δοκιμαστική πρώτη ψηφιακή λειτουργία έγινε με tablets που παραχώρησε Ιnternet καφέ το οποίο βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία.
«Είμαστε πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και σύστημα προβολής σε γιγαντοοθόνες, ώστε οι πιστοί να απολαμβάνουν τον εκκλησιασμό τους. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την πρόοδο και την τεχνολογία και ανυπομονούμε να δούμε πως θα την αναπτύξουμε περισσότερο» δήλωσε ο ιερέας της εκκλησίας.

“Είδαμε και με την τεχνολογία που φτάσαμε” θα πει κάποιος! Δεν φταίει η τεχνολογία. Το πως την αξιοποιούμε είναι το θέμα όπως τόσα και τόσα στην ανθρώπινη ιστορία.

Χρόνια Πολλά! Καλή Ανάσταση!

Πηγές:
(1) Είστε έτοιμη για την τεχνολογική επανάσταση;
(2) Μεγάλη Εβδομάδα και τεχνολογία: Το κινητό ως εγκόλπιο!
(3) Η τεχνολογία στην… υπηρεσία του Θεού… Θεία Λειτουργία… με tablet.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *