Από το 2002 που οι περισσότερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κατάργησαν τις μπαταρίες NiMh (Νικελίου Υδριδίου) και υιοθέτησαν τις μπαταρίες λιθίου (LiIon) άλλαξε και ο τρόπος φόρτισης των κινητών/smartphones.
Πλέον πολλά από αυτά που γνωρίζαμε για την ιδανική φόρτιση της μπαταρίας ενός κινητού αποτελούν μύθους, που όμως εξακολουθούμε να ακούμε από φίλους και γνωστούς κάθε φορά που αγοράζουμε μια καινούργια συσκευή. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ο μύθος της “πολύωρης πρώτης φόρτισης”!
Πρώτη Φόρτιση Κινητού
Τα κινητά τηλέφωνα παλαιού τύπου απαιτούσαν πολύωρη φόρτιση την πρώτη φορά πριν την ενεργοποίησή τους.
Αυτό δεν ισχύει για τα νέου τύπου smartphones και τις νέες μπαταρίες Λιθίου. Φορτίζετε τη συσκευή απλώς μέχρι να ολοκληρωθεί η φόρτιση στο 100%.
H τεχνολογία φορτιστών και συστημάτων φόρτισης των κινητών έχει αλλάξει και τα περισσότερα, αν όχι όλα τα smartphones, σήμερα χρησιμοποιούν τεχνολογία energy saving. Αυτό σημαίνει ότι όσες ώρες και να αφήσεις το τηλέφωνο στην φόρτιση, όταν το κινητό γεμίσει στο 100% σταματάει να τραβάει ρεύμα από τον φορτιστή (και αντίστοιχα ο φορτιστής να δίνει ρεύμα) έως ότου πέσει στο 99% οπότε και θα ξαναενεργοποιηθούν και τα δύο συστήματα φόρτισης (φορτιστής-σύστημα φόρτισης κινητού). Άρα δεν υπάρχει πια κανένα νόημα να μείνει το κινητό τηλέφωνο 8-12-24 ώρες στην πρίζα για την πρώτη φόρτιση!
100% Φόρτιση ή όχι
Στο παρελθόν οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων, έπρεπε να αφήνονται να αποφορτίζονται πλήρως πριν επαναφορτιστούν, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η αποδοτικότητά τους.
Παρόλα αυτά, οι μπαταρίες ιόντων Λιθίου (Li-Ion) νέου τύπου που χρησιμοποιούνται πλέον στα smartphones, μπορούν να επαναφορτιστούν χωρίς να χρειάζεται η πλήρης αποφόρτισή τους, καθώς δεν έχουν “μνήμη”. Έτσι η ισχύς της μπαταρίας δεν επηρεάζεται από το πόσο συχνά φορτίζεται και δεν χρειάζεται να περιμένετε να αδειάσει τελείως για να τη φορτίσετε ξανά. Η καλύτερη χρονική στιγμή για φόρτιση είναι όταν η ένδειξη της μπαταρίας δείχνει μια τιμή κάτω από 10-20%.
Σχετικός με το ποσοστό φόρτισης είναι και ο μύθος που αναφέρει ότι οι “μερικές” φορτίσεις κάνουν ζημιά στην μπαταρία και θα πρέπει να αποφεύγονται. Θα πρέπει λοιπόν να φορτίζουμε την μπαταρία μέχρι το 100% και να μην την αποσυνδέουμε πριν φορτίσει πλήρως.
Για την ακρίβεια οι μπαταρίες λιθίου προτιμούν την μερική φόρτιση από την ολική, και θα καταλάβετε το γιατί. Το προσδόκιμο ζωή τους, εξαρτάται από το πόσους πλήρεις “κύκλους φόρτισης” θα «υποστούν» στην ζωή τους. Γι αυτό και πιθανόν να έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι οι μπαταρίες αυτές έχουν διάρκεια ζωής π.χ. 3000 κύκλους φόρτισης (charge circles).
Όταν λέμε «κύκλους φόρτισης» εννοούμε προσθετική φόρτιση μέχρι να συμπληρωθεί το 100%. Αυτό επομένως δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που φορτίζουμε την μπαταρία μας, της αφαιρούμε και ένα κύκλο φόρτισης. Μπορούμε να φορτίσουμε 50% σήμερα, να χρησιμοποιήσουμε την συσκευή μας, και αύριο να φορτίσουμε πάλι άλλα 50% και να τα χρησιμοποιήσουμε. Τότε θα έχουμε σπαταλήσει ένα κύκλο φόρτισης.
Φυσικά και η μπαταρία κάποτε θα χάσει την αρχική της δύναμη, και θα αποδίδει λιγότερο. Αυτό όμως θα συμβεί έτσι κι αλλιώς και δεν επηρεάζεται από την συχνότητα και το ποσοστό φόρτισης την κάθε φορά. Φορτίστε άφοβα και όποτε θέλετε και έχετε ανάγκη τις μπαταρίες σας.
Αφήνω την συσκευή να σβήσει από μπαταρία
Ίσως το πιο “επικίνδυνο” για την απόδοση της μπαταρίας σας είναι να την αφήσετε να ξεφορτώσει τελείως. Όπως είπαμε και παραπάνω η καλύτερη χρονική στιγμή για φόρτιση είναι όταν η ένδειξη της μπαταρίας δείχνει μια τιμή κάτω από 10-20%.
Η πλήρης εκφόρτιση έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ιόντα της μπαταρίας, και πρέπει να αποφεύγεται. Συγκεκριμένα, πρέπει πάντα να υπάρχει κάποια ποσότητα φόρτισης, γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει ζημιά στο σύστημα προστασίας που έχουν αυτές οι μπαταρίες ( προστασία από “υπερφόρτιση” κ.α.). Οι συχνές και πλήρεις εκφορτίσεις μπορεί να θέσουν την μπαταρία σε κατάσταση “βαθιάς εκφόρτισης” (deep discharge) και να επηρεάσουν τους χρόνους φόρτισης και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
86 σχόλια για “Φόρτιση Κινητού Smartphone”