Φόρτιση Κινητού Smartphone

Από το 2002 που οι περισσότερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας κατάργησαν τις μπαταρίες NiMh (Νικελίου Υδριδίου) και υιοθέτησαν τις μπαταρίες λιθίου (LiIon) άλλαξε και ο τρόπος φόρτισης των κινητών/smartphones.

Πλέον πολλά από αυτά που γνωρίζαμε για την ιδανική φόρτιση της μπαταρίας ενός κινητού αποτελούν μύθους, που όμως εξακολουθούμε να ακούμε από φίλους και γνωστούς κάθε φορά που αγοράζουμε μια καινούργια συσκευή. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί ο μύθος της «πολύωρης πρώτης φόρτισης»!
φορτιση κινητου

Πρώτη Φόρτιση Κινητού

Τα κινητά τηλέφωνα παλαιού τύπου απαιτούσαν πολύωρη φόρτιση την πρώτη φορά πριν την ενεργοποίησή τους.

Αυτό δεν ισχύει για τα νέου τύπου smartphones και τις νέες μπαταρίες Λιθίου. Φορτίζετε τη συσκευή απλώς μέχρι να ολοκληρωθεί η φόρτιση στο 100%.

H τεχνολογία φορτιστών και συστημάτων φόρτισης των κινητών έχει αλλάξει και τα περισσότερα, αν όχι όλα τα smartphones, σήμερα χρησιμοποιούν τεχνολογία energy saving. Αυτό σημαίνει ότι όσες ώρες και να αφήσεις το τηλέφωνο στην φόρτιση, όταν το κινητό γεμίσει στο 100% σταματάει να τραβάει ρεύμα από τον φορτιστή (και αντίστοιχα ο φορτιστής να δίνει ρεύμα) έως ότου πέσει στο 99% οπότε και θα ξαναενεργοποιηθούν και τα δύο συστήματα φόρτισης (φορτιστής-σύστημα φόρτισης κινητού). Άρα δεν υπάρχει πια κανένα νόημα να μείνει το κινητό τηλέφωνο 8-12-24 ώρες στην πρίζα για την πρώτη φόρτιση!

100% Φόρτιση ή όχι

πρωτη φορτιση
Στο παρελθόν οι μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων, έπρεπε να αφήνονται να αποφορτίζονται πλήρως πριν επαναφορτιστούν, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η αποδοτικότητά τους.

Παρόλα αυτά, οι μπαταρίες ιόντων Λιθίου (Li-Ion) νέου τύπου που χρησιμοποιούνται πλέον στα smartphones, μπορούν να επαναφορτιστούν χωρίς να χρειάζεται η πλήρης αποφόρτισή τους, καθώς δεν έχουν «μνήμη». Έτσι η ισχύς της μπαταρίας δεν επηρεάζεται από το πόσο συχνά φορτίζεται και δεν χρειάζεται να περιμένετε να αδειάσει τελείως για να τη φορτίσετε ξανά. Η καλύτερη χρονική στιγμή για φόρτιση είναι όταν η ένδειξη της μπαταρίας δείχνει μια τιμή κάτω από 10-20%.

Σχετικός με το ποσοστό φόρτισης είναι και ο μύθος που αναφέρει ότι οι «μερικές» φορτίσεις κάνουν ζημιά στην μπαταρία και θα πρέπει να αποφεύγονται. Θα πρέπει λοιπόν να φορτίζουμε την μπαταρία μέχρι το 100% και να μην την αποσυνδέουμε πριν φορτίσει πλήρως.

Για την ακρίβεια οι μπαταρίες λιθίου προτιμούν την μερική φόρτιση από την ολική, και θα καταλάβετε το γιατί. Το προσδόκιμο ζωή τους, εξαρτάται από το πόσους πλήρεις “κύκλους φόρτισης” θα «υποστούν» στην ζωή τους. Γι αυτό και πιθανόν να έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι οι μπαταρίες αυτές έχουν διάρκεια ζωής π.χ. 3000 κύκλους φόρτισης (charge circles).

Όταν λέμε «κύκλους φόρτισης» εννοούμε προσθετική φόρτιση μέχρι να συμπληρωθεί το 100%. Αυτό επομένως δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που φορτίζουμε την μπαταρία μας, της αφαιρούμε και ένα κύκλο φόρτισης. Μπορούμε να φορτίσουμε 50% σήμερα, να χρησιμοποιήσουμε την συσκευή μας, και αύριο να φορτίσουμε πάλι άλλα 50% και να τα χρησιμοποιήσουμε. Τότε θα έχουμε σπαταλήσει ένα κύκλο φόρτισης.

Φυσικά και η μπαταρία κάποτε θα χάσει την αρχική της δύναμη, και θα αποδίδει λιγότερο. Αυτό όμως θα συμβεί έτσι κι αλλιώς και δεν επηρεάζεται από την συχνότητα και το ποσοστό φόρτισης την κάθε φορά. Φορτίστε άφοβα και όποτε θέλετε και έχετε ανάγκη τις μπαταρίες σας.

Αφήνω την συσκευή να σβήσει από μπαταρία

χαμηλη μπαταρια φορτιση
Ίσως το πιο «επικίνδυνο» για την απόδοση της μπαταρίας σας είναι να την αφήσετε να ξεφορτώσει τελείως. Όπως είπαμε και παραπάνω η καλύτερη χρονική στιγμή για φόρτιση είναι όταν η ένδειξη της μπαταρίας δείχνει μια τιμή κάτω από 10-20%.

Η πλήρης εκφόρτιση έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ιόντα της μπαταρίας, και πρέπει να αποφεύγεται. Συγκεκριμένα, πρέπει πάντα να υπάρχει κάποια ποσότητα φόρτισης, γιατί διαφορετικά μπορεί να γίνει ζημιά στο σύστημα προστασίας που έχουν αυτές οι μπαταρίες ( προστασία από “υπερφόρτιση” κ.α.). Οι συχνές και πλήρεις εκφορτίσεις μπορεί να θέσουν την μπαταρία σε κατάσταση “βαθιάς εκφόρτισης” (deep discharge) και να επηρεάσουν τους χρόνους φόρτισης και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Enjoyed it? Share it....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+
Email this to someone
email
Print this page
Print

  17 σχόλια για “Φόρτιση Κινητού Smartphone

 1. Αλέξανδρος Δ. Δρακάτος
  20 Ιουνίου 2018 at 02:09

  Το δικό μου κινητό, όταν η στάθμη της μπαταρίας του φτάσει στο 15%, αναγράφει συνδέστε φορτιστή. Να το κάνω τότε ή νωρίτερα στο 19%, π.χ., σύμφωνα με τον παραπάνω κανόνα, του κάτω του 20-10%;

  • sideris
   23 Ιουνίου 2018 at 15:01

   Γύρω στο 19% – 20% είναι μια χαρά!

 2. Μαρία
  25 Ιουλίου 2018 at 11:10

  Περίπου πόσες φορές πρέπει να φορτίζω το κινητό μέσα στη μέρα για να μην το ‘κάψω’;
  Και πόση ώρα πρέπει να διαρκεί η λειτουργία της μπαταρίας για να πούμε ότι είναι καλή;
  Ευχαριστώ..

  • sideris
   2 Αυγούστου 2018 at 11:42

   Το πόσο διαρκεί η μπαταρία εξαρτάται τόσο από την χωρητικότητα της όσο και από το μοντέλο/δυνατότητες του κινητού. π.χ. ενα lg flex2 που έχουμε στην κατοχή μας χωρίς ιδιαίτερη χρήση χρειάζεται σχεδόν φόρτιση κάθε μέρα! Αν και μας κακοφαίνεται είναι φυσιολογικό για το συγκεκριμένο κινητό.
   Κάθε φορά που είναι να μεινει το κινητό θα πρέπει να το φορτίζετε!

 3. Γιάννης
  12 Σεπτεμβρίου 2018 at 00:12

  Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας. Ευχαριστώ πολύ! !!

 4. Κωστας Νικολαου
  18 Νοεμβρίου 2018 at 09:30

  Η φόρτιση την νύχτα όταν έχει γεμίσει η μπαταρία στο 100% και συνεχίσει να. παραμένει στη φόρτιση μέχρι το πρωί να ξυπνησουμε μπορει να την βλάψει;

  • sideris
   19 Νοεμβρίου 2018 at 12:44

   Θεωρητικά όχι. Πλέον τα κινητά διαθέτουν μηχανισμούς/κυκλώματα που αυτόματα σταματάνε την φορτιση όταν η μπαταρία βρίσκεται στο 100%. Πιο πιθανό είναι να γίνει ζημιά στον φορτιστή παρά στην μπαταρία.

 5. γιαννης
  13 Απριλίου 2019 at 16:58

  πηρα σημερα το Α7 της samsung μου ειπαν να το ανοιξω κατευθειαν και μολις παει γυρω 10% να το βαλω για φορτιση κανα 3ωρο… αυτο να κανω?

 6. Αχιλλέας
  15 Απριλίου 2019 at 20:43

  Μερικές συσκευές έχουν επιλογή για το θεμα της ειδοποίησης, ανάλογα σε τι ποσοστό θέλεις να εμφανίζεται. Απο εκει καταλαβαίνουμε οτι δεν υπάρχει συγκεκριμένο οριο. Το φορτίζεις όποτε χρειαστεί. Εγω για παράδειγμα αν είναι να βγω έξω σε 30′ δεν θα το αφήσω έτσι γιατί δεν είναι «αρκετά» χαμηλά. Θα το βάλω να παει στο 50% ίσως χρειαστεί…

  • sideris
   16 Απριλίου 2019 at 11:27

   Πολύ σωστά. Ποιος ο σκοπός να έχουμε κινητό αν δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε την ώρα που το χρειαζόμαστε.

 7. Αρχάγγελος
  20 Απριλίου 2019 at 17:06

  Μια πολύ συμαντικη ερώτηση,
  Σχεδόν όλοι μας, αν όχι όλοι μας οι πιο πολλοί κάνουμε χρήση του κινητού μας η και ταμπλετ ακόμα, παράλληλα οταν ειναι στη φόρτιση. Αυτό τελικά βλάπτει της συσκευές μας η οχι;

  • sideris
   22 Απριλίου 2019 at 14:16

   Η ιδανική φόρτιση είναι με κλειστό το κινητό. Καλό είναι όταν το κινητό φορτίζει να λειτουργούν όσο το λιγότερες διεργασίες για καλύτερη απόδοση/διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

 8. Παναγιωτης
  18 Μάϊου 2019 at 22:29

  καλησπερα, πολυ χρησιμο το δημοσιευμα σας μπραβο! να ρωτησω καποιες αποριες ακομα. τα powerbanks και ειδικα αυτα που ειναι για γρηγορη φορτιση , υπαρχει περιπτωση να χαλασουν την μπαταρια του κινητου? και οταν φορτιζω το κινητο με τη λογικη οτι πρεπει εκεινη τη στιγμη να κανει λιγες διεργασιες, δε θα ηταν πιο σωστο να το φοριτζουν και με την επιλογη εξοικονομηση ενεργειας?

  • sideris
   5 Ιουνίου 2019 at 12:21

   Η αλήθεια είναι ότι όσο ποιο αργή είναι η φόρτιση τόσο καλύτερα. Το ιδανικό είναι η φόρτιση να γίνεται με το κινητό εκτός λειτουργίας.

 9. Βαγγελης
  12 Ιουνίου 2019 at 19:03

  Καλησπερα! Εγω αφηνω το κινητο μου να φορτισει μεχρι το 95-97% και υστερα απο χρηση του φτανει στο 50% και μετα το ξαναφορτιζω . Δηλαδη η φορτιση ξεκιναει στο 50% και τελειωνει περιπου στο 95%..Κανω καλα που το φορτιζω ετσι ή θα παθει καμια ζημια η μπαταρια. Ευχαριστω.

  • sideris
   13 Ιουνίου 2019 at 09:57

   Οχι δεν υπάρχει θέμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *